Tonttumäen elosta ja tavoista

Terve taas. Tällä kertaa ajattelin kertoa teille hieman tavoistamme. Toisaalta, ei niissä paljon ole kertomista. Kohteliaisuus ja ystävällisyys kuuluu vaalittuihin tapoihin. Yksi luonteenomainen asia meille on tanssi. Kun tapaamme toisen ystävän, saatamme hyvin herkästi pistää tanssiksi. Siihen yhtyy yleensä hyvin nopeasti myös muita tonttuja. Ensimmäisiä ovat usein soittoniekkamme; epäilen heillä olevan jokin sortin kuudes aisti tanssin varalle, niin hämmästyttävän nopeasti on kasassa täysi tanssiorkesteri. Tästä tavasta taitaa johtua, että olemme suhteellisen hyvässä kunnossa. Tuo tanssi kertoo myös sen, että emme ole kauhean tarkkoja ajasta. Kyllähän sitä työaikanakin voi mistää tanssiksi, kunhan vain työt tulevat tehtyksi. Joitain töitä voi myös ihan yhtä hyvin tehdä tanssien. Pieni verryttely tehostaa työtä ihan ihmeesti.

Kun tuli soittajista puhe, niin jatketaan heistä. Soittajiemme soittimina toimivat erilaiset pillit, rummut, torvet ja kielisoittimet. Huomion arvoista tästä tekee sen, että jokainen soitin on itse tehty tai ainakin soittaja on ollut mukana tekemässä sitä. Eihän kaikki tietenkään voi olla erittäin hyviä kaikessa. Meillä on esimerkiksi yksi soitinmestari, joka tekee ja kehittelee mieluummin soittimia, kuin soittaa niitä yhtyeissä. Täytyy kylläkin kertoa, että hän soittaa mieluusti silloin tällöin omineen taikka pienesti muille.

Olen tainnut joskus ohi mennen mainita myös meidän kerääjistä. Kerääjät siis sananmukaisesti keräävät luonnosta kaikenlaista käyttökelpoista. Saatat nyt ajatella, että he keräävät marjoja ja sieniä sekä muuta syötävää. Totta sekin. He kuitenkin keräävät paljon muutakin. Esimerkiksi pajuja sekä muita jänteviä oksia korinpunojille, kiviä sepille ja ylipäätänsä kaikenlaista sellaista, mitä heiltä pyydetään. Ette usko miten hyvin Kerääjämme tuntevat lähialueemme ja sen mitä sieltä löytyy. Meillä on silloin tällöin myös, varsinkin syksyllä, keräystalkoita. Tuolloin kerätään sieniä ja marjoja sekä autetaan viljelijöitämme. Eihän kerääjät koskaan ehtisi kerätä itsekseen niin paljon ruokaa, että siitä riittäisi jokaiselle koko talven yli. Yhteistyö on voimaa. Talkoot ovat myös lähtölaskenta suurelle syysjuhlalle. Silloin juhlimme ja kiitämme suurta Henkeä siitä, että olemme saaneet juuri sen verran, kuin tarvitsemme. Emme koskaan kerää liikaa. Pitäähän muillekin maanpäällä liikkujille olla ruokaa.

Kommentit

Suositut tekstit