Anna-Mari Kaskinen: Kaiken maailman Kottaraiset

Suvikukkulantie seitsemän asukkaat elivät aivan tavallista elämää. Kummastus olikin suuri kun eräänä päivänä he löytävät porraskäytävästä paljon kauniita maalauksia. Sen jälkeen pihapiiriin rupesi ilmestymään kymmeniä linnunpönttöjä. Suvikukkulantie seitsemään oli muuttanut Kottaraisten perhe. Heissä oli kuitenkin jotain, mikä kauhistutti kanssa asujia. He eivät tuntuneet tietävän ollenkaan, kuinka ihmisten kuuluisi kerrostaloissa elää. Herra Kottarainen rakastaa maalaamista ja tekeekin sitä kaiket päivät. Rouva Kottarainen taasen soittaa trumpettia (syvä huokaus käy asukkaissa). Tytär Aurora omistaa ihmeellisiä tanssipukuja ja muistaa myös pukeuta niihin. Felixin, joka on perheen poika, lemmikkinä on lisko nimeltään Lispe. Talon lapset tulevat nopeasti hyvin juttuun Kottaraisten kanssa, mutta aikuisilla kestääkin kauemmin tottua uusiin tuuliin. 

En itse kyllä pitäisi kerrostatalossa asumisesta. Olen koko ikäni, 250 vuotta, asunut metsän keskellä. Jotkin kaupungistuneet tontut ovat kylläkin yrittäneet puhua kyseisen asumismuodon puolesta. Myönnettäköön, että siinä on puolensa ja varsinkin, jos siellä asuisi samanlainen perhe kuin Kottaraisten perhe. Kehoitinkin erästä ystävääni, joka oli juuri muuttanut kerrostaloon, lukemaan tämän kirjan. Hän kuulemma lukiessaan toivoi, että olisipa heilläkin samanlainen naapuri taikka vielä paremmin, olisipa rohkeutta olla itse kuin Kottaraiset. Miksiköhän hän näin mahtoi sanoa? Siksi, että Kottaraiset ovat niin oman tiensä kulkijoita, että heitä ei voi muuta kuin ihailla. Näin he opettavat kanssa eläjilleen uuden, rennomman tavan elää. Suosittelen tätäkin kirjaa lämpimästi, mikäli onnistut löytämään tämän kirjastostasi. Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan. Tämä kirja saattaa antaa virikkeitä ja ajatuksia, joiden jälkeen sinua pidetään häirikkönä omassa taloyhtiössäsi. Kuitenkin, ehkä ne olisivat oikeasti hyödyksi, mutta mistä löytyisi rohkeutta sohaista suomalaisten syvimpään jäyhyyteen. Epäilemättä hyvin harvalla.

Suosittelen myös toista Kottaraisten perheestä kertovaa kirjaa samalta tekijältä: Kottaraiset ja karttakeppi. Siinä herra ja rouva Kottaraisista tulee uusia opettajia. Opetusmenetelmät eivät kuitenkaan aivan ole kaikkien mieleen.

Kommentit

Suositut tekstit