Michelle Knudsen ja Kevin Hawkes: Kirjaston leijona


Saako sääntöjä rikkoa, jos on oikein hyvä syy? Näin joutui eräänä päivänä miettimään leijona, joka oli kotiutunut kirjastoon. Kirjastonjohtajana neiti Neuvonen oli nimittäin todella tarkka säännöistä. Hän oli kuitenkin päättänyt antaa leijonan jäädä kirjastoon, sillä leijona tuntui sopivan hyvin kirjastoon. Sen tassut olivat hiljaiset, se auttoi pitämään kirjaston puhtaana ja satutunneilla lapset nojailivat leijonaan mielellään. 

Tämä kuvakirja iski minuun sillä samalla hetkellä, kun näin kannen kuvituksen. Pidin kirjan herkästä vesiväri / värikynä sekatekniikkaa hyödyntävästä kuvituksesta. Eritoten leijona oli saatu niin ihanan rakastettavan oloiseksi, että kirjan luettuaan toivoisi kotikirjastossaan elävän samanlainen leijona.

Tarinakin oli kirjoitettu helppolukuisesti ja eritoten niin, että sitä on helppo lukea ääneen. Lastenkirjoissahan tuo määrite on hyvin tärkeä. Voin kuvitella, että tämä kirja saattaa herättää tai tällä voi herätellä tarkoituksella, keskustelua oikeasta ja väärästä. Samalla voi saada selville missä vaiheessa lapsen moraalinen kehitys on. Näitä kehitysvaiheitahan on kolmea tasoa ja nämä jaetaan vielä jokainen kahteen vaiheeseen.

1) Esisovinnainen moraali
  • Vaihe 1. Rangaistuksen ja tottelemisen moraali. Totteleminen mitataan hyödyllä ja haitalla. 
  • Vaihe 2. Oletetaan, että kaikki muutkin käyttäytyvät itsekkäästi ja hakevat hyötyä vain itselleen. 

2) Sovinnainen moraali
  • Vaihe 1. Tarve olla kiltti 
  • Vaihe 2. Auktoriteettaja on aina kunnioitettava 

3) Periaatteellinen moraali.
  • Vaihe 1. Ymmärtää sääntöjen olevan yhteisiä sopimuksia joita voi yhdessä myös muuttaa. 
  • Vaihe 2. Moraali perustuu ihmisoikeuksien periaatteisiin. 
Alle kouluikäiset ovat yleensä noiden kahden ensimmäisen päävaiheen sisällä. Voisinhan minä tietenkin antaa hieman esimerkkejä.

Taso 1, vaihe 1:
Saan karjua, koska kukaan ei voi minua täältä väkisin pois ajaa. Tai, ei kannata karjua, koska silloin ajetaan pois kirjastosta.

Taso 1, vaihe 2:
Jos en karju, niin mitä minä siitä saan? Ehkä kenties ylimääräisen satutunnin.

Taso 2, vaihe 1:
En karju, sillä en halua, että kirjastonjohtaja neiti Neuvonen tai kukaan muu pahoittaisi mielensä tai häiriintyisi.

Taso 2, vaihe 2:
En karju. koska kirjastonjohtaja neiti neuvonen on niin sanonut ja häntä pitää totella.

Taso 3, vaihe 1:
En karju, koska yhteisissä säännöissä sanotaan niin. Kuitenkin, jos yhdessä sovimme, että säännöt sallivat karjumisen tietyissä tilanteissa, voin ehkä karjua jos tarve vaatii.

Taso 3, vaihe 2:
Tiedän etten saisi karjua, mutta jos en karju, voi tapahtua jotain vielä ikävempää. Joten joudun karjumaan säännöistä huolimatta.

Täytyy sanoa, että taisin tänään hieman innostua teoreettiseksi. No, ei kai pieni teoreettisuus silloin tällöin haittaa. Joka tapauksessa; suosittelen tätäkin kirjaa niin kuvituksen kuin tarinankin takia.

Karjumisiin, mikäli se on tarpeellista taikka hauskaa, sekä se sallitaan.
- Kirjastotonttu -

Kommentit

Suositut tekstit